ECB oznámí podrobnosti k plánu nákupu dluhopisů

05.03.2015
čtk

Evropská centrální banka (ECB) dnes oznámí podrobnosti bezprecedentního programu nákupu dluhopisů, na němž se dohodla v lednu, ale s jehož faktickým zahájením čekala až na březen.

Prostřednictvím takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, které zahrnuje i nákupy státních dluhopisů, chce ECB do ekonomiky eurozóny postupně napumpovat až 1,1 bilionu eur (30 bilionů Kč).

Rada guvernérů ECB dvakrát ročně zasedá mimo své sídlo ve Frankfurtu – tentokrát se její členové scházejí na Kypru. Během zasedání se očekávají protesty, které začaly už ve středu večer. Kypřané tak vyjadřují nesouhlas s postupem ECB po záchraně Kypru před dvěma lety.

K nákupu dluhopisů vlád i některých institucí eurozóny, jako je například Evropská investiční banka, zřejmě ECB přistoupí od příštího týdne. Program má obnovit hospodářský růst a zastavit deflaci. Očekává se, že na dnešním zasedání banka mimo jiné zveřejní i seznam institucí, jejichž dluhy bude možné nakupovat.

ECB v lednu oznámila, že do ekonomiky eurozóny bude od března měsíčně pumpovat asi 60 miliard eur. Nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů mají trvat minimálně do září příštího roku. ECB se rozhodla program nákupu vládních dluhopisů zahájit i navzdory dlouhodobému odporu Německa. Do programu budou zahrnuty i země využívající záchranných programů, jako je například Řecko.

Nákupem dluhopisů donedávna pomáhala ekonomice také americká centrální banka. Ta však loni kvantitativní uvolňování ukončila a nyní se připravuje na zvyšování úroků.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek