ECB začne kupovat vládní dluhopisy

09.03.2015
Euroskop, čtk, 9.3. 2015

Evropská centrální banka (ECB) zahájí rozsáhlé nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů s cílem podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci v eurozóně.

ECB v lednu oznámila, že bude v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky měsíčně pumpovat do ekonomiky eurozóny 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč). V nákupech hodlá banka pokračovat minimálně do září příštího roku.

Evropská centrální banka očekává, že zvýšením objemu peněz ve finančním systému přiměje komerční banky k většímu poskytování půjček podnikům a spotřebitelům. To by mělo podpořit ekonomiku a zvýšit tlak na růst cen.

Cílem ECB je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně pohybovalo těsně pod dvěma procenty. Podle údajů statistického úřadu Eurostat však ceny v únoru vykazovaly již třetí měsíc za sebou meziroční pokles.

Nákupem dluhopisů donedávna pomáhala ekonomice také například americká centrální banka (Fed), ta však loni kvantitativní uvolňování ukončila a nyní se připravuje ke zvyšování úroků. Rozdílné nasměrování měnové politiky v USA a v eurozóně již delší dobu tlačí dolů kurz eura vůči americkému dolaru.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek