Tsipras zkritizoval záchranný program pro Řecko

24.03.2015
čtk, Euroskop

Podle řeckého premiéra Alexise Tsiprase nebyl záchranný program pro Řecko úspěšný, jeho země je zadlužená a nekonkurenceschopná, navíc musí čelit vysoké nezaměstnanosti, řekl Tsipras po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, které se uskutečnilo v Berlíně.

Řecko chce splnit své závazky v EU a vina leží i na něm, nelze ji tedy hledat pouze u ostatních, dodal Tsipras a uvedl, že Řecko musí přestat říkat, že za jeho problémy mohou Němci, na druhou stranu, by se podle něj mělo Řecko zbavit předsudku o líných Řecích. „Přese všechno, co se za posledních pět let stalo, by bylo zjednodušení říct, že všechny problémy v Řecku způsobili cizinci. Že jsou tím vinni ostatní a ne my Řekové. Samozřejmě jsou i nějaké problémy v základech evropské architektury, ale enormní krize v Řecku měla i interní příčiny,“ řekl rovněž Tsipras.

Tsipras chce závazky Řecka splnit

Podle řeckého premiéra současná vláda respektuje závazky, které vycházejí ze smluv uzavřených mezi bývalými řeckými vládami a jejich věřiteli, a to i když s těmito smlouvami nesouhlasí. „Máme však jisté priority, které souvisí se sociální soudržností a s úsilím dostat se z krize,“ uvedl Tsipras.

Premiér zároveň zkritizoval záchranný program EU. „Tento program měl děsivé dopady na naši ekonomiku, hrubý domácí produkt se snížil asi o 25 procent,“ řekl Tsipras. „Přibylo nezaměstnaných, zejména mezi mladými, veřejné zadlužení se zvýšilo a konkurenceschopnost snížila, čísla mluví sama za sebe. Navíc se prohloubily rozdíly mezi chudými a bohatými,“ dodal.

Řecko chce podle Tsiprase přijmout reformy, které zvýší „daňovou spravedlnost“ a posílit boj proti korupci. Tsipras požádal Merkelovou o spolupráci při vyšetřování některých německých firem, které se údajně na korupci v Řecku podílely. Na základě toho, jak budou reformy vypadat, eurozóna rozhodne, zda vyplatí zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z programu úvěrové pomoci. Na konci února rozhodla o jejím čtyřměsíčním prodloužení.

Řecké reformy nebude posuzovat Německo

„Chceme, aby Řecko bylo hospodářsky silné, aby rostlo a aby překonalo vysokou nezaměstnanost, především u mladých lidí. Myslím, že se (s Tsiprasem) shodujeme, že k tomu jsou třeba strukturální reformy, stabilní rozpočet a funkční správa,“ řekla Merkelová a upozornila, že to, aby Řecko překonalo hospodářskou krizi, je v zájmu Německa.

Atény nyní mají podle předpokladu EU dostatek hotovosti pouze do 8. dubna, uvedl list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, pak by mohly mít potíže s platební neschopností. Merkelová na schůzce s Tsiprasem neslibovala Řecku žádné poskytnutí peněz a opakovaně zdůrazňovala, že Německo nebude posuzovatelem řeckého reformního programu.

V roce 2010 se Řecko ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat EU a Mezinárodní měnový fond o pomoc. Za úvěrovou podporu ale muselo zavést masivní škrty ve výdajích, opakovaně zvýšit daně a snížit důchody a mzdy. To vedlo k prohloubení hospodářské recese, zhoršení životní úrovně obyvatel a došlo ke zvýšení nezaměstnanosti.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek