Německá Levice tvrdí, že Tsipras odmítá privatizace

25.03.2015
čtk

Řecká vláda nechce privatizace státních společností a zvyšování spotřebních daní, řekl po schůzce s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem v Berlíně Gregor Gysi, šéf poslanců německé opoziční strany Levice. Ta je partnerskou stranou uskupení SYRIZA, kterému Tsipras předsedá.

Gysi řekl, že Tsiprasova dvoudenní návštěva Berlína stejně jako schůzka Tsiprase s německou kancléřkou Angelou Merkelovou může pomoci vztahům mezi Řeckem a Německem. Na druhou stranu, podle Gysiho Tsipras „chce jít vlastní cestou“. Serveru týdeníku Focus, poslanec řekl, že Tsipras odmítá neoliberální směr, který po něm požadují ostatní země eurozóny. Řecko dostává doporučení, aby své ekonomické problémy řešilo pomocí privatizace a zvýšením spotřební daně.

Řecko potřebuje finanční pomoc k tomu, aby zažehnala platební neschopnost země. Eurozóna koncem února schválila čtyřměsíční prodloužení záchranného programu pro Řecko, jenomže nejdříve posoudí reformní plány řecké vlády, a pak rozhodne, jestli vyplatí zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč).

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek