Tsipras: ano dohodě, ne za každou cenu

31.03.2015
čtk

Řecký premiér Alexis Tsipras prohlásil, že jeho vláda je připravena realizovat dohodu s eurozónou dojednanou v únoru, ale ne za každou cenu.

V projevu v řeckém parlamentu šéf kabinetu řekl, že usiluje o „čestný kompromis“. Lid podle něj vládu žádá, aby neustoupila ani o krok. „Je pravda, že se snažíme o čestný kompromis s našimi věřiteli, ale neočekávejte od nás bezpodmínečný souhlas,“ zdůraznil Tsipras.

Premiér také vyzval středo-pravou opozici, aby podpořila jeho postoj při vyjednávání s věřiteli a jeho snahu skoncovat s úspornými opatřeními. Podle něj vládní strategie přináší výsledky.

Tsipras upozornil, že nový zákon usnadňující splácení daňových nedoplatků již přinesl do státní pokladny 100 milionů eur za jediný týden.

Premiér také řekl, že Řecko potřebuje restrukturalizovat svoje dluhy, aby je mohlo splatit. Podle agentury Reuters tak opět nastolil otázku dalších dluhových úlev, které se staly jedním z pilířů jeho předvolební kampaně.

Bývalý premiér Antonis Samaras, vůdce nejsilnější opoziční strany – konzervativní Nové demokracie, Tsiprase obvinil, že „hraje divadlo s virtuálním vyjednáváním“. Řekl také, že vláda žene zemi do recese a z ní vyplývající nejistoty.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek