Podle německého vicekancléře je řecký reparační požadavek hloupý

08.04.2015
čtk

Řecko chce vyplacení válečných reparací ve výši téměř 279 miliard eur od Německa, německý vicekancléř Sigmar Gabriel řekl, že řecký požadavek je hloupý. Jenomže podle řeckého ministra obrany Panose Kammenose má Řecko pro vznesené nároky ohromující důkazy.

Řecko prý získalo záznamy americké armády o rozsahu válečných škod učiněných na soukromém i veřejném majetku během okupace nacisty, uvedl Kammenos, podle kterého má jeho země ohromující důkazy, které by měly podpořit řecký nárok na reparace.

„Jsou to ohromující důkazy podrobně popisující co (se odehrálo) v každé vesnici a v každém městě,“ řekl Kammenos. „Důkazy jsou tak přesvědčivé, že to povede ke znovuotevření případů, dokonce i těch, které už byly před soudem,“ dodal Kammenos.

Jenomže německý vicekancléř Gabriel si o řeckém požadavku na německé reparace myslí něco jiného. „Popravdě řečeno ho považuji za hloupý,“ řekl Gabriel, který je německým ministrem hospodářství, vicekancléř a šéf německých sociálních demokratů. Řecko prý podle něj má zájem na tom, aby dostal od partnerů z eurozóny manévrovací prostor pro řešení jeho finančních problémů. „A tento manévrovací prostor nemá nic společného s druhou světovou válkou a reparačními platbami,“ uvedl vicekancléř.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek