Řecko dnes musí splatit MMF 450 milionů eur

09.04.2015
čtk

Řecko dnes musí uhradit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku ve výši zhruba 450 milionů eur (12,3 miliardy korun); další splátky v hodnotě 2,4 miliardy eur (65,7 miliardy korun) ho čekají příští týden.

Evropská komise proto považuje finanční situaci zadlužené země za kritickou, neboť Atény nemají dostatek hotovosti. O výhledu Řecka budou dnes v Bruselu jednat náměstci ministrů financí eurozóny. Řekové se snaží dosáhnout s mezinárodními věřiteli dohodu o odepsání dluhů, což má podpořit odpolední demonstrace v Aténách. Řecký premiér Alexis Tsipras mezitím pokračuje v návštěvě Moskvy.

Splacení dlužné částky MMF se dnes i přes řecké potíže očekává, neboť řecký ministr financí Janis Varufakis v neděli přislíbil, že jeho země pohledávku do stanoveného termínu vyrovná. Varufakis po nedělním jednání s šéfkou MMF Christinou Lagardeovou uvedl, že Atény mají v úmyslu splnit veškeré povinnosti vůči svým věřitelům.

Již v následujícím týdnu vyprší Řecku splatnost krátkodobých vládních dluhopisů v hodnotě 2,4 miliardy eur: do úterý musí uhradit 1,4 miliardy eur a do pátku jednu miliardu eur. V květnu pak čekají na Atény další závazky v hodnotě zhruba jedné miliardy eur.

Zda by Rusko mohlo Řecku s dluhy pomoci, není zatím jasné. Tsipras v Moskvě podle středečního prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina o finanční pomoc nežádal. Rusko má nicméně zájem finančně podpořit řecké projekty, jejichž výnos by mohl přispět k umoření existujících řeckých dluhů.

Řecko před týdnem odeslalo svým věřitelům aktualizovaný seznam reforem. Vláda v Aténách doufá, že tak uspokojí jejich požadavky na podrobnější informace o reformách a otevře zemi přístup ke slíbené finanční pomoci, která má zabránit řeckému bankrotu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek