Mogherini: EU má „pružně“ řešit krizi Řecka

15.04.2015
čtk

Evropská unie musí být při řešení řecké dluhové krize pružná, a to nejen ze smyslu pro solidaritu, ale protože jde údajně o společný zájem, uvedla podle agentury Reuters v německém Lübecku šéfka zahraniční politiky Evropské unie Federica Mogheriniová před zahájením schůzky ministrů zahraničí zemí skupiny G7.

„Když někdo padne, padne i celý systém. Jsem o tom velmi přesvědčena,“ upozornila Mogheriniová. Podle ní by měly ostatní země EU pochopit, že nejde jen o řeckou záležitost, ale že se týká i jich samotných. Stejně tak německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v Lübecku vyzval k serióznímu řešení a varoval před tím, aby Řecko unáhleně a lehkovážně z eurozóny.

Řecko má prý náhradní řešení

EU by čelila větším obtížím než Řecko v případě, že by k dohodě nedošlo, uvedl řecký ministr životního prostředí, energie a výrobních změn Panajotis Lafazanis. Pro Řecko by ale „fakt, že se nedospělo k dohodě, neznamenal konec“, protože Atény údajně mají náhradní řešení, dodal v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Parapolitika. Podle něj jde např. o finanční zálohu od Ruska za budoucí výstavbu tranzitního plynovodu Turkish Stream od hranic s Tureckem přes řecké území. Řecko-ruská smlouva o prodloužení budoucího plynovodu Turkish Stream by mohla být uzavřena příští týden, uvedl Lazafanis. Plynovodem by měly proudit dodávky zemního plynu z Ruska do Evropy. Řecko by pomocí této zálohy „splatilo“ poplatky za přepravu plynu, a to od zprovoznění potrubí v roce 2019.

Hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) Olivier Blanchard, že pokud by Řecko muselo opustit eurozónu, pak se s tím eurozóna dokáže vyrovnat, i když to nebude mít tak jednoduché.

Řecká opatření EU zatím nestačí

Eurozóna koncem března souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur, ovšem dosavadní řecké návrhy reforem nepovažuje za dostatečné.

Věřitelé bezpodmínečně požadují od Řecka mimo jiné, aby snížilo důchody pro bývalé státní zaměstnance. Řecký ministr práce a sociální solidarity Panos Skurletis podle řeckého listu Ta Nea ale zopakoval, že vláda k dalšímu snižování důchodů v žádném případě nepřistoupí, jenomže věřitelé snížení důchodů pro bývalé státní zaměstnance bezpodmínečně požadují. Skurletis podle svých slov doufá, že se protistrana „umoudří“ a že bude ve vyjednávání dosaženo „důstojného kompromisu“.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek