V Řecku se údajně spekuluje o brzkém odvolání ministra financí

27.04.2015
čtk

Řecký tisk šíří spekulace, že by řecký ministr financí Janis Varufakis mohl být v brzké době odvolán z funkce. Týdeník To Vima napsal, že Varufakis „ztratil veškerou důvěryhodnost“, list rovněž uvedl, že na pátečním zasedání ministrů financí eurozóny v Rize byl Varufakis zcela izolován a opět před svými kolegy působil nepřipraveně. Dřívější spekulace o Varufakisově odchodu z funkce řecká vláda podle agentury DPA odmítala.

Řecku kvůli má kvůli nedostatku financí problém s platební neschopností. Eurozóna v březnu schválila prodloužení záchranného programu pro Řecko o čtyři měsíce, ovšem nejdříve chce zhodnotit plány na reformy vytvořené řeckou vládou a podle toho rozhodnout o případné výplatě zbývajících 7,2 miliardy eur.

Aténám se zatím nepodařilo s věřiteli na podobě reforem dohodnout. Řecko se proto snaží získat peníze ze státního sektoru. Řecký parlament v pátek schválil vládní plán záboru veškeré volné hotovosti na všech stupních státní správy a ve veřejnoprávních institucích, např. i v nemocnicích a školách. Získané peníze by měly jít na financování vlastního provozu a splácení půjček od Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Tsipras a německá kancléřka Angela Merkelová se v dnešním telefonickém rozhovoru shodli na tom, že chtějí během jednání Řecka s věřiteli zůstat v kontaktu, uvedl nejmenovaný představitel řecké vlády agentuře Reuters a dodal, že odborné týmy Řecka a věřitelů plánují na pondělí telekonferenci a na středu schůzku, aby došlo k urychlení jednání.

Někteří ministři financí eurozóny údajně počítají s plánem B, pokud by se Řecku do konce června nepodařilo dohodnout s věřiteli. Varufakis dnes své pocity z posledních dnů popsal na Twitteru citátem amerického politika Franklina Roosevelta: „Jsou jednotni ve své nenávisti vůči mně. A já jejich nenávist vítám.“

Řecko požádalo Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc poté, co se v květnu 2010 dostalo na pokraj státního bankotu. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc však v uplynulých letech musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. Plán ovšem zhoršil hospodářskou situaci země a Alexis Tsipras plán před lednovými volbami odsoudil a slíbil, že bude chtít zmírnění jeho podmínek.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek