Athény: Dohodu blokují výhradně spory EU a MMF

06.05.2015
čtk

Řecká vláda obvinila mezinárodní věřitele, že se mezi sebou nemohou domluvit a že tak kladou vážné překážky dohodě o úvěrové pomoci Aténám.

Atény podle serveru deníku Ta Nea tvrdí, že zatímco MMF nemíní ustoupit zejména z požadavků na další snížení důchodů a na uvolnění pravidel pracovního trhu, Evropská komise zase klade důraz na potřebu vysokého primárního přebytku státního rozpočtu a odmítá odpisy dluhů, přičemž je prý vstřícnější ohledně zmírnění „tvrdých reforem“ v oblasti důchodů a zaměstnávání.

Podle Ta Nea tak řecká vláda hází odpovědnost za rýsující se slepou uličku v dosavadním vyjednávání na věřitele a uvádí, že „nelze dělat žádné kompromisy“. Atény také dodávají, že odpovědnost spočívá výhradně na zmíněných institucích a na jejich neschopnosti se dohodnout mezi sebou.

Parlament schválil nárůst státní správy

Vláda v Aténách rovněž oznámila, že se rozhodla vzhledem k dané situaci, že odloží záměr předložit parlamentu připravovaný balík reformních kroků, vycházejících vstříc požadavkům věřitelů. Místo toho předloží poslancům k rozpravě plán na období po skončení nynějšího mezinárodního programu úvěrové pomoci, který vyprší v červnu. Součástí parlamentního rokování má být i návrat na finanční trhy a otázka „financování rozvoje“ země.

Podle agentury AFP mezitím řecký parlament dnes odhlasoval přijetí zákona, na jehož základě se bude moci vrátit do zaměstnání na 4000 státních zaměstnanců propuštěných v rámci úsporných opatření. Práci dostane také 6000 uchazečů o státní službu, jejichž přijímací řízení bylo předtím zmrazeno. Celkem řecká vláda plánuje ještě letos vrátit do státních funkcí 11.000 až 15.000 osob.

Průzkum: Řekové chtějí euro i za cenu škrtů

Politický sekretariát strany SYRIZA včera podle listu To Vima vydal prohlášení, ve kterém zdůraznil, že vláda, která získala mandát lidu v lednových volbách, neustoupí od svého odmítavého postoje vůči požadovaným úsporným opatřením ze strany věřitelů. V dokumentu se dále tvrdí, že většina řeckých občanů nezávisle na sympatiích k politickým stranám současnou vládu podporuje.

Podle deníku Kathimerini se v nejnovějším průzkumu veřejného mínění objednaného televizí Skai vyslovilo 55,5 procenta dotázaných pro setrvání v eurozóně i za cenu uzavření nové dohody s věřiteli o úvěrové pomoci, kterou by ale nutně provázelo pokračování politiky tvrdých úspor. Zachování evropské měny podporuje přitom 53,5 procenta voličů formace SYRIZA a 92,5 procenta hlavní opoziční konzervativní strany Nová demokracie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek