Eurozóna žádá od Řecka více snahy

12.05.2015
čtk

Ministři financí eurozóny uvítali pokrok v jednáních Řecka s mezinárodními věřiteli. Upozornili ale, že k získání souhlasu věřitelů s řeckými reformními plány bude zapotřebí více času a úsilí.

„Mohlo by to být tak, že bychom rozdělili zbylý proces zavádění reforem na části, což by platilo i pro uvolňování peněz,“ citovala agentura Reuters slova šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema z tiskové konference. Řecký ministr financí Janis Varufakis označil finanční situaci země za „velmi naléhavou“ a řekl, že vláda má peníze jen na zhruba dva týdny.

Dohoda, díky níž by eurozóna mohla uvolnit Aténám zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dohodnutého úvěru a zabránit tím bankrotu země, se na včerejším zasedání nečekala. Zástupci zemí eura ale kvitovali s uznáním, že řecká vláda hodlá urychlit jednání s věřitelskými institucemi. Premiér Alexis Tsipras nedávno sám převzal zodpovědnost za vyjednávání s věřiteli a odstavil z pozice hlavního řeckého vyjednávače ministra financí Janise Varufakise.

Spory o reformy trhu práce

Podle Varufakise se mezi Řeckem a věřiteli sblížily pozice ohledně reformy daně z přidané hodnoty nebo privatizace, obtížná ale zůstávají jednání o reformách trhu práce. Ministr popřel, že by se diskutovalo o možnosti uvalit v Řecku omezení pohybu peněz a kapitálu, které by, podobně jako před dvěma roky na Kypru, zabránilo stahování peněz z bank.

Řecká vláda v pondělí uhradila MMF částku 757 milionů eur (20,7 miliardy Kč), den před jejím termínem splatnosti, sdělili Reuters dva činitelé řeckého ministerstva financí. Atény už předem vyloučily, že by chtěly při jednáních v Bruselu využít hrozby nezaplacení dluhu vůči MMF k nátlaku na uvolnění slíbených úvěrů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek