Draghi: ECB uskuteční nákupy dluhopisů v plném rozsahu

15.05.2015
čtk

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi zopakoval, že program nákupů státních dluhopisů, který má podpořit ekonomický růst v eurozóně, banka uskuteční v plném rozsahu, v jakém ho plánovala.

ECB letos v březnu spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje tištění nových peněz prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů. Banka hodlá v rámci programu do ekonomiky minimálně do září příštího roku měsíčně pumpovat kolem 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč), a celkově tím vložit do ekonomiky asi 1,1 bilionu eur (zhruba 30 bilionů Kč).

Draghi: Cenové bubliny nehrozí

Podle Draghiho už tato opatření přinesla ekonomice zřetelné pozitivní efekty. Šéf ECB také mírnil obavy z toho, že by nákupy dluhopisů vedly ke vzniku cenové „bubliny“ a následně k nové finanční krizi.

„Už jsme zaznamenali, že naše opatření mají podstatný vliv na ceny aktiv a hospodářskou důvěru, v konečné instanci ale nejvíce záleží na tom, abychom viděli pozitivní vliv na investice, spotřebu a inflaci,“ řekl Draghi v projevu na setkání, které ve Washingtonu organizuje Mezinárodní měnový fond.

„Proto uskutečníme náš program nákupů tak, jak jsme oznámili, a v každém případě v něm budeme pokračovat až do doby, než zaznamenáme trvalou změnu ve směřování inflace,“ dodal šéf ECB.

Draghi odpověděl také na kritiku, podle níž centrální banky svými rozsáhlými nákupy aktiv na trzích mohou vytvářet bubliny nadhodnocených aktiv, jejichž pád následně může vyvolat hluboké finanční krize. „V tuto chvíli nemáme žádné větší náznaky, že by vznikaly všeobecné finanční nerovnováhy,“ citovala jej agentura Reuters.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek