ECB dočasně posílí nákupy dluhopisů

20.05.2015
čtk

Evropská centrální banka (ECB) v květnu a červnu dočasně posílí nákupy dluhopisů, kterými podporuje hospodářský růst v eurozóně. To ji umožní snížit nákupy v červenci a srpnu, kdy je aktivita na dluhopisových trzích slabší, a udržet přitom jejich průměrný měsíční objem na plánované úrovni.

Řekl to člen Výkonné rady ECB Benoit Coeuré. Euro v reakci na jeho slova v úterý prudce kleslo a poprvé za týden sestoupilo pod 1,12 USD. Evropské akcie naopak prudce posílily a vrátily se do blízkosti mnohaletých maxim.

ECB v lednu oznámila, že se rozhodla zahájit takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje tisk nových peněz a nákupy vládních dluhopisů. Uvedla tehdy, že do ekonomiky eurozóny bude od března pumpovat asi 60 miliard eur (více než 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Program by měl trvat minimálně do září příštího roku, takže celkem by měla ekonomice dodat asi 1,1 bilionu eur (zhruba 30 bilionů Kč).

Stanovená měsíční částka zahrnuje nejen vládní dluhopisy, ale také cenné papíry soukromých společností. Nákupy vládních dluhopisů banka spustila 9. března, zatímco soukromé cenné papíry začala nakupovat už loni.

Kvantitativní uvolňování měnové politiky nyní podle agentury Reuters podporuje poskytování bankovních úvěrů a pomáhá v boji proti deflaci v eurozóně.

Hrubý domácí produkt eurozóny v prvním čtvrtletí stoupl o 0,4 procenta proti předchozím třem měsícům. To představuje nejprudší nárůst za téměř dva roky. V dubnu se eurozóna vymanila z deflace, když spotřebitelské ceny zůstaly v meziročním srovnání beze změny po březnovém poklesu o 0,1 procenta.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek