MMF odmítá rozpočtové plány Řecka

26.05.2015
čtk

Rozpočtové návrhy, které mezinárodním věřitelům předkládá řecká vláda, jsou nedostatečné, protože v tomto roce nezajišťují dosažení rozpočtového přebytku. Uvedl to hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) Olivier Blanchard v rozhovoru s francouzským listem Les Echos.

Řecko mělo mít letos podle původního plánu celkový rozpočtový přebytek ve výši tří procent hrubého domácího produktu (HDP). Podle Blancharda už je to v tuto chvíli nerealistické. Poslední prognózy naopak předpokládají deficit.

Přehodnocení vyhlídek na přebytky povede k tomu, že Řecko bude potřebovat od věřitelů další finanční pomoc. To ale může fungovat jen v případě, že Řecko předloží solidní program, řekl Blanchard.

„Vzhledem k tomu, že nejnovější odhady mluví o značném rozpočtovém deficitu, potřebujeme (od Řecka) věrohodná opatření, která jej přemění zpět v přebytek a udrží aktivní saldo i do budoucna,“ citovala Blancharda agentura Reuters. „V této chvíli je k tomu daleko,“ dodal.

Řekl také, že řecký důchodový systém je stále až příliš štědrý a že země zaměstnává přehnaně velké množství státních zaměstnanců.

Přebytek 1,1 % nebude

Evropská komise před třemi týdny snížila odhady řeckého hospodářského růstu a výsledků rozpočtového hospodaření. Primární přebytek, do nějž se nezahrnuje obsluha dluhů, má být letos jen 2,1 procenta HDP proti téměř pěti procentům HDP, které se odhadovaly o tři měsíce dříve.

Komise také zhoršila odhad celkového letošního rozpočtového hospodaření na deficit 2,1 procenta z původně očekávaného přebytku 1,1 procenta HDP. Propad do schodku čeká i v příštím roce.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek