Většina Řeků čeká ústupky vlády

16.06.2015
čtk

Zhruba dvě třetiny Řeků se podle průzkumu veřejného mínění domnívají, že řecká levicová vláda bude v jednáních s věřiteli muset ustoupit. Ukázaly to výsledky průzkumu, o kterých informovala agentura Reuters.

Bez dohody s věřiteli hrozí zadluženému Řecku platební neschopnost. Podle průzkumu, který uskutečnila agentura GPO pro soukromou televizní stanici Mega TV, se 67,8 procenta respondentů domnívá, že většinu kompromisů v jednáních s trojicí mezinárodních věřitelů učiní Atény.

Jenom 19,4 procenta oslovených očekává, že pro dosažení dohody o uvolnění zbývající finanční pomoci z dohodnutého záchranného programu učiní více ústupků mezinárodní věřitelé, tedy Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Řecký kabinet s nimi od února jedná o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení 7,2 miliardy eur z dohodnutého záchranného programu.

Nejnovější průzkum ukázal, že 56,3 procenta Řeků svaluje vinu za více než čtyřměsíční jednání na věřitele. Zhruba 37,4 procenta se domnívá, že na vině je postoj řecké vlády.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek