Merkelová: Prostor pro dohodu s Řeckem existuje

18.06.2015
čtk

Prostor pro dohodu Řecka s jeho mezinárodními věřiteli stále existuje. Dnes to ve Spolkovém sněmu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní však Atény musejí ukázat, že o dohodu mají zájem, a musí naplnit své závazky z únorové dohody o prodloužení úvěrové pomoci.

„Stále platí, že Německo se snaží o udržení Řecka v eurozóně,“ řekla Merkelová. „Jsem stále přesvědčena, že kde je vůle, tam je i cesta. Pokud ti, kteří v Řecku nesou politickou zodpovědnost, tuto vůli ukážou, pak je dohoda se třemi (věřitelskými) institucemi stále možná,“ uvedla kancléřka.

Merkelová také zdůraznila, že při uzavření únorové dohody o čtyřměsíčním prodloužení finanční pomoci se Řecko zavázalo provést hospodářské reformy a v termínu zaplatit věřitelům všechny dluhy. Řecký premiér Alexis Tsipras tento týden prohlásil, že země bez dohody s věřiteli nesplatí dluh vůči Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Řecký ministr financí Janis Varufakis pak začátkem týdne řekl, že se Atény nechystají předložit věřitelům seznam reforem.

Merkelová: Řecko je příkladem solidarity

Merkelová prohlásila, že reformy nejsou samoúčelné. „Nejsou důležité jen proto, že byly podmínkou podpůrného programu. Význam mají i kvůli tomu, aby pomoc měla dlouhodobý účinek a zajistila, že se Řecko postaví na vlastní nohy,“ uvedla kancléřka.

„Řecko se stalo v posledních pěti letech mimořádným příkladem evropské solidarity. Není jediným státem, který byl odkázán na podporu. Všude se uplatňoval princip poskytnutí pomoci výměnou za provedení reforem. A všude kromě Řecka byly tyto programy úspěšné a dotčené země – Irsko, Španělsko, Portugalsko – znovu stojí na vlastních nohou,“ řekla Merkelová.

O situaci Řecka budou v Lucemburku jednat ministři financí eurozóny. Zásadní posun v řešení finančních problémů této zadlužené země z jihu Evropy se ale neočekává.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek