Juncker údajně přišel s novým návrhem pro Řecko

30.06.2015
čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker učinil na poslední chvíli nový návrh, jak odblokovat peníze ze záchranného programu pro Řecko, a umožnit tak, aby se země vyhnula platební neschopnosti.

Obsahem návrhu je podle zdrojů agentury Reuters to, že pokud premiér Alexis Tsipras zašle písemný souhlas s podmínkami věřitelů, svolá Juncker ještě dnes mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny k uvolnění další finanční pomoci pro Řecko, ovšem Tsipras podmínky dál odmítá, uvádějí zdroje z řecké vlády

Tsipras má podle Junckerova posledního návrhu také souhlasit s tím, že začne podporovat přijetí dohody s věřiteli v nedělním referendu. Řecký premiér ovšem podmínky věřitelů už dříve označil za „ponížení“ Řecka. „Alexis Tsipras bude v neděli hlasovat pro ne,“ uvedl jeden z představitelů řecké vlády, který současně potvrdil, že Atény Junckerův návrh obdržely.

Hrozí nesplacení půjčky od MMF

Očekává se, že Řecko dnes neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard Kč). V takovém případě hodlá podle agentury Reuters šéfka fondu Christine Lagardeová okamžitě po skončení úředních hodin ve Washingtonu informovat Výkonnou radu MMF, že Atény se nacházejí v prodlení. Řecko by se tak mohlo stát první vyspělou ekonomikou, která včas nesplatí půjčku od MMF. Zařadilo by se tím pádem mezi země, jako jsou Zimbabwe, Súdán či Kuba.

Situace kolem Řecka se zdramatizovala poté, co Tsipras o víkendu přerušil jednání s věřiteli a podmínil dohodu referendem, které se bude konat tuto neděli. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet už dnes. Evropská centrální banka (ECB) navíc přestala zvyšovat nouzové financování (ELA) pro řecké banky, což Atény přinutilo finanční ústavy na týden uzavřít.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek