ECB o řeckých bankách: Je to otázka dní

30.06.2015
čtk

I přes neuhrauení dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu zatím Evropská centrální banka neoznačí řecké banky za nesolventní. Prohlásili to šéf německého úřadu pro bankovní dozor Bafin a člen dozorčí rady ECB Felix Hufeld.

„Je to otázka dní,“ řekl Hufeld na setkání s novináři na otázku, za jak dlouho by ECB prohlásila řecké banky za nesolventní. „Můžeme hodiny diskutovat, zda by šlo o dva, tři, čtyři nebo pět dní,“ dodal Hufeld podle agentury Reuters.

ECB poskytuje řeckým bankám likviditu v rámci programu nouzového financování (ELA), jehož strop o víkendu nechala na úrovni zhruba 89 miliard eur (2,4 bilionu Kč).

Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů. Podle zdrojů Reuters bude chtít ECB nechat financování ELA pro Řecko v platnosti alespoň do referenda plánovaného na neděli. Řecká vláda v pondělí uzavřela na týden banky a omezila výběr z bankomatů, takže odliv vkladů se nyní zastavil.

Rozhodnutí o prohlášení bank za nesolventní musí učinit dozorčí rada ECB. Ta pak pověří Radu guvernérů, aby učinila odpovídající kroky.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek