54 procent Řeků chce hlasovat v referendu NE

01.07.2015
čtk

Většina Řeků by v plánovaném nedělním referendu o přijetí návrhu věřitelů, který nabízel Řecku finanční podporu výměnou za reformy, hlasovala záporně. Plyne to z průzkumu veřejného mínění, který v minulých dnech uskutečnil institut ProRata.

Výsledky průzkumu, které zveřejnil list Efimerida ton Syntakton, ukázaly, že proti navrhovaným podmínkám finanční pomoci by hlasovalo 54 procent těch, kdo se referenda hodlají zúčastnit. Pro návrhy věřitelů by hlasovalo 33 procent.

Když se ale průzkum rozdělí na dobu před nedělním rozhodnutím vlády o dočasném uzavření bank s omezením výběru vkladů a dobu po něm, jsou výsledky zřetelně odlišné. Před uzavřením bank by proti návrhu věřitelů hlasovalo 57 procent účastníků průzkumu, poté už by to ale bylo jen 46 procent, zatímco 37 procent respondentů by hlasovalo pro návrh.

Dlouhý text referenda v první části zní „Měl by být přijat návrh dohody předložený 25. června euroskupině Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem, sestávající ze dvou částí tvořících celý návrh?“ a druhá část přesně jmenuje oba dokumenty. Nezvyklé také podle expertů oslovených britskou BBC je, že lístek nejprve nabízí možnost „Neschvaluji“, což prosazuje krajně levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase, a až na druhém místě variantu „Schvaluji“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek