Tsipras znovu vyzval k rozhodnému „ne“ v referendu

01.07.2015
čtk

Řecký premiér Alexis Tsipras vyzval v přímém televizním vystoupení své spoluobčany, aby v nadcházejícím nedělním referendu o přijetí podmínek pomoci mezinárodních věřitelů řekli rozhodné „ne“.

Podle Tsiprase odmítnutí neznamená ani roztržku s Evropskou unií, ani nenastoluje otázku setrvání Řecka v eurozóně, ale naopak představuje rozhodný krok k vyjednání lepších podmínek.

„Trvalým záměrem vlády je dohoda s partnery,“ prohlásil Tsipras v odpoledním projevu, který přenášelo několik řeckých i zahraničních televizní stanic, včetně BBC.

„Řecká vláda zůstává u vyjednávacího stolu a bude tam i v pondělí po referendu,“ pokračoval řecký premiér s tím, že „vyhlášení referenda přimělo evropské partnery k zlepšení své nabídky ohledně řeckého dluhu“.

Tsipras zároveň odsoudil eurozónu za to, že neprodloužila dosavadní záchranný program, který skončil o úterní půlnoci, o několik dní v souvislosti s referendem, aby nenastaly potíže s pohybem peněz.

„Osobně jsem nečekal, že demokratická Evropa nedá čas a prostor,“ prohlásil premiér s tím, že „převaha extrémních konzervativních kruhů vyústila v udušení bank“. „Je nepřijatelné, abychom měli takové obrázky hanby, jako je uzavření bank,“ dodal.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek