ECB zvýšila podporu řeckých bank, otevřou se prý v pondělí

17.07.2015
čtk

Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla umožnit řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů. Oznámil to její guvernér Mario Draghi.

Podle večerního prohlášení ministerstva financí řecké banky zůstanou do neděle uzavřeny. Náměstek řeckého ministra financí Dimitris Mardas mezitím v řeckých médiích sdělil, že banky znovu otevřou v pondělí, tedy tři týdny po svém uzavření. Výběry ale prý budou nadále omezené na nejvýše 60 eur denně.

ECB ve čtvrtek na týden zvýšila limit půjček z nouzového programu ELA o 900 milionů eur, tedy zhruba o procento. Dosud limit činil asi 90 miliard eur (2,44 bilionu Kč), napsala agentura DPA.

Draghi upozornil, že zvýšení limitu plně odpovídá požadavku řecké centrální banky. Dodal, že ECB nadále vychází z předpokladu, že Řecko je a bude členem eurozóny. Řecká dluhová krize nicméně podle něj prokázala křehkost eurozóny a potřebu větší integrace v rámci tohoto uskupení.

Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé a neochota ECB zvýšit objem programu koncem června přiměla Atény k jejich uzavření. Tento týden se však Řecko předběžně dohodlo s eurozónou na novém záchranném programu a podle Draghiho opět nastaly podmínky umožňující zvýšení nouzového financování řeckých bank.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek