Spiegel: Německo zvažuje ministra financí eurozóny

27.07.2015
čtk

Německo si přeje diskutovat o ustavení funkce ministra financí eurozóny, který by měl vlastní rozpočet a mohl by ukládat zvláštní daně. O víkendu to napsal týdeník Der Spiegel.

Vizi přísnější kontroly ekonomik států eurozóny předestřel už v červnu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Její součástí je i možné vytvoření úřadu ministra financí eurozóny.

Nejmenovaný zdroj z německého ministerstva financí nyní časopisu Der Spiegel řekl, že německý ministr financí Wolfgang Schäuble je otevřený myšlence převodu „významných finančních zdrojů“ ze svých daňových příjmů do samostatného rozpočtu měnové unie.

Eurodaně. To je zavádějící

Podle jedné z variant by 19 členských států eurozóny mohlo do rozpočtu převádět část svých příjmů z výnosů a DPH. Ministr financí eurozóny by pak mohl ukládat daňové přirážky. Podle zdroje Spiegelu by se rovnalo vytvoření „eurodaní“.

Schäubleova mluvčí podle Reuters informace nepotvrdila, ale ani nepopřela. Poznamenala jen, že diskuse na toto téma teprve začaly. „Jednotlivé prvky, o nichž se debatuje, je nutné vidět v celém kontextu a potřebovaly by změny v evropských dohodách,“ upozornila.

„Z tohoto hlediska hovořit o ‚eurodaních‘ je naprosto zavádějící,“ dodala.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek