Řečtí věřitelé zahájili jednání o 3. záchranném programu

28.07.2015
čtk

Týmy mezinárodních věřitelských institucí v pondělí začaly vyjednávat v Aténách o konkrétní podobě třetího záchranného balíku pro zadlužené Řecko.

„Práce začaly. Instituce hovoří s řeckými úřady,“ řekla novinářům mluvčí Evropské komise Mina Andreevová. Podle Andreevové by jednání o programu pomoci měla nyní pokračovat rychlým tempem.

Podle nejmenovaných unijních činitelů jsou již na místě šéfové vyjednávacích misí vyslaných Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou. Nová šéfka mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro Řecko Delia Velculescová by prý měla dorazit do pátku, aby se zúčastnila rozhovorů na politické úrovni.

Zástupci těchto tří věřitelských institucí mají v příštích týdnech dohodnout s řeckou stranou takzvané memorandum o porozumění, tedy základní dokument určující podmínky, za nichž Atény dostanou novou pomoc ze záchranného fondu eurozóny – Evropského stabilizačního mechanismu (ESM).

Spiegel: Původní plán je iluzorní

Řecko by poté, co přijalo dva balíky reformních kroků a splnilo tím podmínky stanovené nedávným summitem zemí používajících společnou měnu, mělo mít možnost získat tříletou půjčku ve výši až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč).

Německý časopis Der Spiegel informoval, že věřitelé jsou ochotni zmírnit požadovaná úsporná opatření, protože řecká ekonomika se zhoršila natolik, že původně plánované rozpočtové cíle se nyní zdají být „iluzorní“. Řecký nedělník Proto Thema ale podle agentury ANSA napsal, že zástupkyně MMF Velculescová prosazuje plány reforem systému sociálního zabezpečení, jejichž součástí je prý i snížení důchodů až o 30 procent.

Německé ministerstvo financí v pondělí uvedlo, že v jednáních, která by měla být důkladná a bez jakéhokoli časového tlaku, by Řecko mělo usilovat o „ambiciózní“ reformy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek