Řecká opozice se pokusí sestavit vládu. Šance jsou mizivé

21.08.2015
čtk

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos se má v pátek ráno setkat s předsedou opoziční strany Nová demokracie Evangelosem Meimarakisem, aby ho pověřil sestavením nové vlády. Podle agentury Reuters ale opozice moc šancí na sestavení nového kabinetu nemá, nejpravděpodobnější jsou mimořádné parlamentní volby.

Politické manévry v Řecku ve čtvrtek odstartovala demise dosavadního premiéra Alexise Tsiprase a jeho vlády. Odstupující premiér požádal prezidenta o uspořádání předčasných parlamentních voleb v co nejkratší možné lhůtě. Podle řeckých médií by se mohly konat 20. září, termín ale stanoví hlava státu.

Tsipras v televizním projevu k občanům prohlásil, že voliči mají dostat příležitost se znovu vyjádřit k dalšímu směřování země. Vláda vyjednáním podmínek nového záchranného programu vyčerpala svůj mandát z rovněž předčasných voleb, které se konaly v lednu tohoto roku.

Tsiprasovo rozhodnutí se očekávalo každým dnem, když ministři financí eurozóny a němečtí poslanci schválili spuštění nového programu pomoci, na jehož základě země během tří let dostane až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč).

Meimarakis má podle agentury Reuters vzhledem k rozložení sil v parlamentu jen málo šancí na to, aby kabinet sestavil. Pokud jeho Nová demokracie neuspěje, předpokládá se, že Pavlopulos jmenuje úřednickou vládu, která zemi povede do voleb. V čele kabinetu má podle ústavy stanout předsedkyně nejvyššího soudu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek