Z řecké strany SYRIZA vystoupilo 25 poslanců

21.08.2015
čtk

Rebelové v dosavadní vládní řecké straně SYRIZA, kteří nesouhlasili s premiérem Alexisem Tsiprasem, se odtrhli a založí vlastní stranu. Tsipras se svou vládou ve čtvrtek odstoupil, v zemi asi budou nové volby.

Podle řecké televize se od strany SYRIZA, která měla po lednových volbách 149 mandátů, odtrhlo 25 poslanců. Nová strana se bude jmenovat Lidová jednota a povede ji bývalý ministr energetiky Panajotis Lafazanis, který patřil k vnitrostranické extrémní levicové opozici. Tsipras ho při červencových změnách ze své vlády odvolal.

S 25 mandáty se Lidová jednota stává třetím nejsilnějším parlamentním blokem po formaci SYRIZA a opoziční Nové demokracii.

Tsipras už ve čtvrtek požádal prezidenta Prokopise Pavlopulose, aby vypsal co nejdřív nové volby. Podle ústavy ale musí dostat šanci k sestavení kabinetu další strany.

Prezident proto dnes pověřil šéfa Nové demokracie, která byla v lednu ve volbách druhá, aby vládu sestavil on. Evangelos Meimarakis na to má tři dny. Většina znalců se ale kloní k tomu, že se mu nepodaří získat dostatek spojenců a že se budou konat volby. Nejčastěji se v médiích hovoří o 20. září jako o jejich termínu. Konečné slovo ale má v tomto směru prezident.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek