Řecký premiér Tsipras podal demisi

20.08.2015
čtk

Řecký premiér Alexis Tsipras podal s vládou demisi a požádal prezidenta o uspořádání předčasných parlamentních voleb v co nejkratší možné lhůtě. Podle řeckých médií by se mohly konat 20. září, termín ale stanoví hlava státu.

Tsipras předtím v televizním projevu prohlásil, že občané mají dostat příležitost se znovu vyjádřit k dalšímu směřování země. Zadlužené Řecko, jemuž eurozóna tento týden schválila nový záchranný program, tak letos čeká již druhé předčasné hlasování.

Šéf euroskupiny, tedy ministrů financí zemí sdílejících euro, Jeroen Dijsselbloem vyjádřil naději, že demise a volby záchranný plán nezdrží nebo nevykolejí.

Odstupující levicový premiér, jenž se dostal do čela vlády po volebním vítězství v lednu, přiznal, že se mu nepodařilo dosáhnout cílů, ani dohody s mezinárodními věřiteli, kterou si jeho strana vytyčila. Zároveň ale tvrdil, že to bylo to nejlepší, čeho šlo ve vyjednávání dosáhnout. Novou tříletou dohodu o záchranném programu bude podle něj nutné dodržet. Jejím konečným cílem je nezávislost země na věřitelích.

Tsipras také požádal prezidenta Prokopise Pavlopulose, aby pověřil úřednickou vládu, která by zemi řídila do voleb. Tento krátkodobý kabinet by podle ústavy měla vést hlava nejvyššího soudu.

Situaci ovšem může zkomplikovat opoziční Nová demokracie, jejíž předseda Evangelos Meimarakis na tiskové konferenci upozornil, že bude usilovat o to, aby měl možnost sestavit vládu on. Upozornil, že po lednových volbách má v případě neúspěchu vítězné strany právo další strana v pořadí se pokusit v rámci stávajícího čtyřletého mandátu parlamentu o vytvoření nového kabinetu. Nová demokracie v posledních volbách skončila jako druhá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek