ECB je připravena reagovat na problémy v Číně

27.08.2015
čtk

Zpomalování hospodářského růstu v Číně společně s poklesem komoditních trhů ohrožuje dosažení inflačního cíle Evropské centrální banky (ECB). Ta je proto v případě potřeby připravena posílit opatření na podporu ekonomiky eurozóny. Uvedl to podle agentury Reuters hlavní ekonom ECB Peter Praet.

„Neměla by panovat žádná pochybnost ohledně ochoty a schopnosti Rady guvernérů (ECB) učinit v případě potřeby opatření,“ řekl Praet, který je rovněž členem rady. ECB by podle něj mohla posílit program kvantitativního uvolňování měnové politiky zahrnující rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Banka program spustila v březnu a do finančního systému v jeho rámci pumpuje kolem 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně.

Meziroční míra inflace v eurozóně v červenci zůstala beze změny na 0,2 procenta. Cílem ECB přitom je, aby se inflace vrátila ke dvěma procentům. Banka již dříve varovala, že vrtkavost finančních trhů v Číně by mohla mít na křehké hospodářské oživení v eurozóně větší dopady, než se předpokládalo.

Hlavní čínské akciové indexy se za posledních pět dnů kvůli obavám ze zpomalování hospodářského růstu propadly o více než 20 procent. Pokles na čínských burzách měl negativní dopad i na ostatní akciové trhy. Panevropský index FTSEurofirst 300 se dnes propadl o téměř tři procenta. Později však většinu ztrát smazal, k čemuž podle agentury Reuters přispěly právě Praetovy výroky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek