Řeckým bankám bude stačit méně kapitálu, uvádí ECB

02.11.2015
čtk

Čtyři hlavní řecké soukromé banky budou pro své přežití potřebovat méně nového kapitálu, než se původně předpokládalo. Banky budou muset pro rekapitalizaci získat maximálně 14,4 miliardy eur (390 miliard korun), uvedla Evropská centrální banka (ECB). Záchranný program pro Řecko přitom na rekapitalizaci počítal s částkou až 25 miliard eur.

Nižší kapitálové potřeby bank podle Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) zřejmě povedou k tomu, že celkový objem záchranného balíku bude menší než předpokládaných 86 miliard eur.

Fond ESM, který je klíčovým nástrojem finanční pomoci předluženému Řecku, také sdělil, že vzhledem k předpokládanému zapojení soukromého sektoru by mu na rekapitalizaci řeckých bank mohla stačit částka deset miliard eur.

Podrobná analýza ukázala při základním scénáři potřebu 4,4 miliardy eur. Při nepříznivém vývoji – v případě zhoršení finančních a ekonomických podmínek v Řecku – to má být 14,4 miliardy eur, uvedla ECB v dnešním prohlášení.

Evropská komise je spokojená

Evropská komise uvedla, že ji výsledky hodnocení kapitálových potřeb řeckých bank povzbudily. „Proces rekapitalizace bank je nedílnou součástí snahy Řecka a jeho partnerů o obnovení důvěry v bankovní sektor, jež by umožnilo postupné odstranění omezení pro pohyb kapitálu a obnovení nabídky dostupných úvěrů,“ uvedla Evropská komise.

Radost ze zprávy ECB vyjádřil rovněž řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos.

„Čísla, zejména v rámci základního scénáře, jsou uspokojivá,“ řekl Tsakalotos agentuře Reuters. Dodal, že věří v úspěšné uskutečnění rekapitalizace bank do konce letošního roku. Podle něj by se rekapitalizace mohla zúčastnit i Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Zpráva ECB rozvíjí scénáře čtyř řeckých bank

Zpráva ECB se týká Alpha Bank, Eurobank, NBG a Piraeus Bank. Nejhůře je na tom Piraeus Bank, která bude podle základního scénáře potřebovat 2,2 miliardy eur a podle nejhoršího téměř pět miliard. Řecké banky se potýkají s nedostatkem kapitálu zejména kvůli růstu objemu nesplácených úvěrů.

Čtveřice bank má do 6. listopadu předložit plán na pokrytí svých potřeb evropskému úřadu pro bankovní dohled, což je nový orgán, který začal pracovat před rokem v listopadu pod záštitou ECB. „Tím se v rámci programu ekonomické adaptace (Řecka) otevře proces rekapitalizace, který by měl být završen do konce roku,“ uvedla ECB.

Zákon o rekapitalizaci bankovního sektoru v Řecku přijat

Řecký parlament schválil zákon upravující postup rekapitalizace bankovního sektoru. Zákon mimo jiné stanoví, že řecký fond pro sanaci bank HFSF bude mít plná hlasovací práva u akcií, které v bankách získá výměnou za poskytnutí státní podpory.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek