Předpověď Komise: Řecko spadne do recese

05.11.2015
Euroskop, čtk

Řecká ekonomika letos po dlouhém období nejistoty opět sklouzne do recese, která potrvá i příští rok, uvedla ve své podzimní makroekonomické prognóze Evropská komise.

Náběh nového záchranného programu by měl ale znamenat návrat důvěry a tedy rovněž investic, které podpoří růst a umožní dostat v roce 2017 zadlužení pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP).

V první polovině letošního roku ještě řecká ekonomika o procento rostla, těžila totiž z pozitivního vývoje v předcházejícím období a také ze zvýšené spotřeby vyvolané obavou z případných budoucích ztrát. Následovala nejistota s nepodařeným závěrem minulého programu pomoci a složitá jednání o programu novém.

Prognóza komise rovněž uvádí, že dostupná data politické zmatky z počátku léta ani tehdejší kapitálovou kontrolu dostatečně neodrážejí. Na ekonomickou aktivitu mělo vliv zastavení investic a nemožnost získávat půjčky.

Řecká ekonomika se tak v důsledku letos zmenší o 1,4 procenta. Pokles jejího výkonu, tentokrát o 1,3 procenta, má trvat i roce 2016. Růst HDP ale podle komise výrazně zrychlí v roce 2017 a dosáhne pozitivní hodnoty 2,7 procenta poté, co provedené strukturální reformy podpoří poptávku. Pro letošek a příští rok to ale podle komise bude znamenat přerušení trendu klesající nezaměstnanosti.

Deficit řeckých financí letos komise uvádí na hodnotě 4,6 procenta HDP s poklesem na 2,2 procenta HDP v roce 2017.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek