ECB rozhodne o dalším uvolnění měnové politiky

03.12.2015
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) na zasedání zřejmě přikročí k dalšímu uvolnění své měnové politiky, aby podpořila hospodářský růst a inflaci v eurozóně. Banka by podle analytiků mohla rozšířit nákupy státních dluhopisů a snížit depozitní sazbu hlouběji do záporného pásma.

Depozitní sazba ECB je teď na minus 0,20 procenta, takže finanční ústavy musejí za své peníze uložené u centrální banky platit. ECB se tak snaží motivovat komerční banky k většímu poskytování půjček.

Letos v březnu ECB spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů a dalších aktiv. Banka v rámci tohoto programu, který potrvá minimálně do září příštího roku, pumpuje do finančního systému asi 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně.

Vyhlídky na další uvolňování měnové politiky v eurozóně tlačí dolů kurz eura. Dolar naopak těží z očekávání, že americká centrální banka (Fed) tento měsíc přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let. Ve středu tak jednotná evropská měna sestoupila proti dolaru na nejnižší úroveň za sedm a půl měsíce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek