Řecko chce získat z privatizace 3 miliardy eur

09.12.2015
Euroskop, čtk

Řecká vláda předpokládá, že v roce 2016 získá z privatizace státního majetku tři miliardy eur (81 miliard Kč). Řekl to šéf řecké privatizační agentury HRADF Stergios Pitsiorlas. Plánovaná částka je dvojnásobná oproti penězům, s nimiž vláda počítá v rozpočtu.

Atény v dohodě s mezinárodními věřiteli z letošního července slíbily, že v letech 2015-2017 získají z privatizace 6,4 miliardy eur, z toho 3,7 miliardy eur v příštím roce.

První privatizace za Tsiprase

Pitsiorlas v září uvedl, že letošní cíl získat 1,4 miliardy eur kvůli průtahům s prodejem práv na provoz 14 řeckých letišť nesplní. V úterý ale oznámil, že pronájem letišť v řadě turistických lokalit německé společnosti Fraport se dokončí během deseti dnů.

Smlouva v hodnotě 1,2 miliardy eur by byla prvním významným privatizačním kontraktem dokončeným za vlád levicového premiéra Alexise Tsiprase. Již připravenou dohodu s Fraportem jeho první vláda v lednu zastavila. Po uzavření dohody bude ještě několik měsíců trvat, než začnou práva na provoz letišť platit a než vláda obdrží od Fraportu peníze.

Privatizační agentura by měla ke konci měsíce také vyhlásit tendr na privatizaci přístavu Pireus, uvedl Pitsiorlas podle agentury Reuters. O tento přístav se zajímá čínská společnost COSCO a dánská A. P. Moeller Maersk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek