Británie by neměla mít možnost vetovat eurozónu, říká Hollande

04.02.2016
čtk

Francouzský prezident François Hollande vyloučil, že by Británie v rámci vyjednávání reforem s Evropskou unií získala právo vetovat činnosti eurozóny, Hollande se vyjádřil po setkání s polskou premiérkou Beatou Szydlovou, jejíž vláda měnu eurozóny – euro – nehodlá v Polsku zavádět.

„Země mimo eurozónu nemůže mít právo veta vůči zemím, které v eurozóně jsou,“ zdůraznil podle agentury Reuters před novináři nejvyšší francouzský představitel.

Hollande si přeje setrvání Británie v EU, ale je proti „novým jednáním“

Také prohlásil, že je proti „novým jednáním“ o britských požadavcích na nadcházejícím summitu EU18. a 19. února. „Jsme pro setrvání Británie v EU. Kompromis, který se našel, umožňuje bezpochyby vyřešit problémy, které se dosud zdály těžko řešitelné. Ale na summitu už nebudou možná nová upřesnění či nové jednání,“ řekl Hollande.

Vyjádřil se po setkání s polskou premiérkou, jejíž nový konzervativní šéf diplomacie Witold Waszczykowski koncem ledna označil Británii za nejbližšího západoevropského partnera Varšavy.

Cameron chce „spravedlivější“ spolupráci členů a nečlenů eurozóny

Stálý předseda Evropské rady, Polák Donald Tusk, v úterý zveřejnil návrh dohody, která má na žádost Londýna nově definovat vztah Británie a Evropské unie. Premiér David Cameron požaduje kromě jiného „spravedlivější“ spolupráci mezi členy a nečleny eurozóny. Paříž v tom vidí snahu o posílení vlivu londýnského finančního centra City.

Cameron opět sliboval britským euroskeptikům, že se na únorovém unijním summitu bude snažit vyjednat lepší dohodu, než je nynější návrh.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek