Eurozóna a MMF se neshodují na reformách v Řecku

03.03.2016
Euroskop, čtk

Eurozóna a Mezinárodní měnový fond mají rozdílný názor na to, jak moc Řecko potřebuje reformovat svou ekonomiku. Spor by dokonce mohl zpozdit výplatu další části pomoci a zahájení rozhovorů o oddlužení. S odvoláním na úředníky z eurozóny a MMF o tom informovala agentura Reuters.

Zástupci MMF a eurozóny doufají, že se jim podaří dosáhnout kompromisu v jednání o Řecku tento týden, před pondělním zasedáním ministrů financí eurozóny. Dokud se obě strany nedohodnou, nemůže padnout rozhodnutí, zda Řecko splnilo požadavky nutné k uvolnění peněz z nového úvěru. Stejně tak nemůže eurozóna začít jednat s Aténami o odpuštění části dluhu.

Řecko nyní až do července nečeká žádná větší splátka dluhu, takže Atény a věřitelé mají dostatek času na nalezení kompromisu. Vleklá jednání ale podkopávají důvěru investorů.

Řecko od roku 2010 drží nad vodou finanční pomoc od MMF a EU. Věřitelé měli rozdílné názory i v minulosti, vždy se jim ale podařilo neshody vyřešit dříve, než se jim dostalo větší publicity.

MMF je obezřetnější v ekonomickém výhledu

Jádrem sporu je nyní to, co by Řecko mělo udělat, aby v roce 2018 dosáhlo přebytku primárního rozpočtu ve výši 3,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a udrželo ho na této výši, aby bylo jisté, že si dále nebude muset půjčovat od eurozóny a zůstalo solventní.

MMF je podle úředníků obezřetnější ve výhledu ekonomického růstu a fiskálního výkonu Řecka než eurozóna, protože zkušenosti z minula ukázaly, že Atény za stanovenými cíli zaostávaly.

Měnový fond se domnívá, že se současnými reformami bude primární přebytek v roce 2018 činit zhruba dvě procenta HDP. Růst bude o zhruba jeden procentní bod nižší, než předpovídá eurozóna. Řecko by tak mělo být ambicióznější v reformách, zvláště v případě politicky nejobtížnější penzijní reformy.

MMF nebyl součástí třetího balíku pomoci

Když Atény loni požádaly o třetí záchranný program, požadovali někteří z MMF, aby fond zůstal mimo, dokud nebude jasné, že se Řecku podaří znovu se postavit na nohy. MMF tak oficiálně není součástí třetího balíku pomoci, i když eurozóna by chtěla, aby byl.

Fond uvedl, že se k pomoci nepřipojí, dokud se jejich názory nebudou shodovat. Schválení od MMF je ale důležité pro některé evropské země, jako je Německo, Rakousko nebo Finsko, které se domnívají, že Evropská komise je vůči Řecku příliš shovívavá a její prognózy příliš optimistické.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek