MMF: Jednání s Řeckem nedospěla k přijatelné dohodě

05.04.2016
Euroskop, čtk

Jednání o pomoci pro Řecko zatím nedospěla k programu, který by byl přijatelný pro Mezinárodní měnový fond. Uvedla to šéfka MMF Christine Lagardeová v dopise adresovaném řeckému premiérovi Alexisovi Tsiprasovi.

„Při mnoha příležitostech jsem zdůraznila, že můžeme podpořit pouze program, který je důvěryhodný a vychází z realistických předpokladů a jehož cílem bude umístit Řecko na cestu silného růstu a současně postupně obnovit udržitelnost dluhu,“ citovala agentura Reuters dopis Lagardeové. Podle jejího názoru takový program zatím není.

Lagardeová reagovala na dopis zaslaný Tsiprasem o den dříve, několik hodin poté, co internetové stránky WikiLeaks zveřejnily přepis patrně tajně zaznamenaného telefonického rozhovoru mezi úředníky MMF jednajícími o záchranném plánu pro Řecko. Podle textu úředníci naznačovali, že MMF by mohl pohrozit, že se stáhne z programu pomoc, i v rámci taktiky, jak donutit věřitele z EU k většímu oddlužení Řecka.

Lagardeová uvedla, že je nesmysl, že by MMF usiloval o úvěrovou krizi, aby donutil Řecko k ekonomickým reformám. Zdůraznila, že MMF vykonává svoji činnost v dobré víře a ne cestou hrozeb. Dodala, že fond vyšle do Atén tým odborníků, aby pokračoval v jednáních s cílem dospět k rychlému řešení ohledně fiskálních cílů země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek