Řecko viní MMF z neúspěchu jednání o záchranném programu

28.04.2016
Euroskop, čtk

Řecká vláda ve středu znovu obvinila Mezinárodní měnový fond (MMF) z průtahů kolem hledání shodného hodnocení řeckého plnění podmínek posledního záchranného úvěrového programu pro Řecko, který byl domluven loni v létě. Shoda je nutná, aby Atény dostaly od věřitelů další miliardy eur na splácení svých dluhů.

Podle mluvčí kabinetu Olgy Gerovasiliové Atény plní do posledního písmene závazky plynoucí z letní dohody, ale MMF jejich úsilí torpéduje požadavky na přijetí dalších úsporných opatření, která mají být jakousi pojistkou proti případnému nedosažení kýžených ekonomických cílů v příštích letech.

Řecký premiér Alexis Tsipras ve středu marně žádal předsedu Evropské Rady Donalda Tuska o svolání summitu eurozóny, tedy zemí Evropské unie platících eurem, na kterém by se rozpory mezi Aténami a MMF překlenuly.

Bez dohody do května prý Řecku hrozí bankrot

Řecko se chce pouze zavázat k tomu, že pokud svých cílů ekonomického vzestupu v příštích letech nedosáhne, přijme až tehdy řecký ministr financí nová úsporná opatření ve výdajích řeckého státu, která by se ale neměla dotýkat například vyplácení penzí a mezd státním zaměstnancům.

MMF naproti tomu požaduje legislativní opatření na výdajové škrty státu hned, protože se drží raději méně optimistických výhledů řeckého hospodářství a hlavně nepovažuje nabízené záruky za spolehlivé v tak nestabilním řeckém politickém prostředí.

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos v minulých týdnech upozornil, že pokud nebude shoda do května, hrozí Řecku bankrot, protože do července již nebude mít dostatek peněžních prostředků na splácení svých dluhů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek