Euroskupina očekává dokončení první prověrky v Řecku

10.05.2016
Euroskop, čtk

Úsporná opatření a reformy přijímané nyní Řeckem by měly v dalších dnech vést k úspěšnému ukončení první prověrky záchranného programu a tedy k uvolnění dalších peněz z něj, novinářům to řekl šéf euroskupiny Nizozemec Jeroen Dijsselbloem po mimořádném jednání ministrů financí zemí platítích eurem.

Ministři poprvé diskutovali také o tom, jak zajistit dlouhodobou udržitelnost řeckého dluhu. K věci se vrátí 24. května poté, co experti rozpracují varianty možných krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých řešení.

Žádné rozhodnutí nyní podle očekávání nepadlo. Ministři se ale shodli na principech, kterými se hodlají řídit.

Aktuálně schválené reformy jsou podle Dijsselbloema klíčové

Řecký parlament uprostřed protestů přijal klíčové reformy penzijního systému a daní z příjmů. Reformy Dijsselbloem před novináři označil za „jádro“ souboru kroků, které mají řecké hospodářství postavit na nohy. Loni v létě dohodnutý třetí záchranný program Řecku poskytuje přístup k celkem 86 miliardám eur (2,3 bilionu Kč) výměnou za tvrdé reformy a privatizaci.

Spolu s blížící se dohodou o opatřeních, která mají být pojistkou při horším než předpokládaném výkonu řecké ekonomiky, by to mělo umožnit už měsíce odkládané dokončení první revize loňského záchranného programu.

Ona úsporná opatření „pro případ nouze“ mají být podle představ euroskupiny přijata už nyní, spouštěna by ovšem byla automaticky jen v případě, že Řecko nedosáhne na hodnotu primárního přebytku určenou v rámci programu.

Euroskupina s určitými změnami podpořila poslední řecký návrh jejich možné podoby.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek