Řecký parlament schválil nouzové automatické výdajové škrty

23.05.2016
Euroskop, čtk

Řecký parlament schválil balík reformních zákonů, které jsou podmínkou pro čerpání dalších miliard eur ze záchranného programu. Součástí odsouhlasených opatření je i korekční mechanismus, který v případě nedodržení plánovaných přebytkových rozpočtů automaticky provede výdajové škrty, napsala agentura AP.

Poslanci zvedli ruku mimo jiné pro zvýšení daní, další úsporné reformy a také pro vznik obřího privatizačního fondu, který podle AP bude spravovat takřka veškerý státní majetek.

Proti reformám hlasoval pouze jeden poslanec Tsiprasovy levicové strany SYRIZA, respektive nepodpořil vznik investičního fondu a korekčního mechanismu.

Vláda premiéra Alexise Tsiprase má ve 300členném parlamentu většinu v podobě 153 hlasů.

Řecko doufá ve zmírnění dluhu

Řecko musí pro získání dalších miliard eur ze záchranného programu prokázat, že úspěšně plní podmínky úvěrového programu. Ministr financí Euklidis Tsakalotos v minulých týdnech upozornil, že pokud nebude shoda do května, hrozí Řecku státní bankrot. Do července totiž nebude mít dostatek peněz na další splátku dluhu.

Atény by díky reformám a zahraniční pomoci měly v roce 2018 dosáhnout primárního přebytku 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Mezinárodní měnový fond se ale domnívá, že to beze změn v otázce zadlužení není možné. Většina zemí eurozóny v čele s Německem sice o zmírnění dluhu Řecka zatím nechtěla slyšet, ale Atény doufají, že úspěšné prosazování reforem cestu k umazání části dluhu otevře.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek