Hlavní ekonom ECB zkritizoval hospodářskou politiku Německa

21.09.2016
Euroskop, čtk

Německo je příliš závislé na exportní poptávce a mělo by využít současných příznivých podmínek ke zreformování své ekonomiky. V rozhovoru s francouzským listem L’Opinion to řekl hlavní ekonom Evropské centrální banky (ECB) Peter Praet. Německo podle něj vykazuje anomálně vysoké obchodní přebytky a mělo by se zaměřit na rozvoj vnitřního trhu, a to například prostřednictvím vyšších mezd, vyšších investic či nižších daní.

Německo nyní vykazuje také rozpočtové přebytky, odmítá však výzvy ke zvyšování výdajů. Ostatní země používající euro by podle Německa měly dát do pořádku své veřejné finance a neupínat se na to, že ekonomiku eurozóny dostanou z letargie německé výdaje, napsala agentura Reuters.

Pokračování sporu ECB a Německa

Praetova slova přicházejí jen několik měsíců po sporu mezi ECB a Německem. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v dubnu prohlásil, že rekordně nízké úrokové sazby ECB způsobují „mimořádné problémy“ německým bankám i důchodcům. Dodal, že politika ECB by mohla podkopat podporu Němců pro evropskou integraci, a naznačil, že tato politika zčásti stojí za nárůstem popularity protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD).

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní mimo jiné závislá řada českých podniků. Hrubý domácí produkt Německa loni vzrostl o 1,7 procenta, nejprudším tempem za čtyři roky. Německá vláda předpokládá, že ekonomika poroste tímto tempem i letos.

„Hospodářský růst se příliš opírá o externí poptávku. Německo má rozpočtový prostor pro rozvoj vnitřní poptávky,“ uvedl Praet. „Současné velmi příznivé podmínky představují unikátní příležitost, která může pominout. Německo bude v příštích letech čelit významným průmyslovým výzvám, například v automobilovém sektoru,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek