Euroskupina se shodla, jak krátkodobě zmírnit dluh Řecka

06.12.2016
Euroskop, čtk

Ministři financí zemí platících eurem se v pondělí v Bruselu shodli na krátkodobých opatřeních, která mají pomoci zmírnit dluhovou zátěž Řecka. Po jednání euroskupiny, která ministry sdružuje, to uvedl její šéf Jeroen Dijsselbloem. Kroky, které navrhl Evropský stabilizační mechanismus (ESM) mají podle jeho ředitele Klause Reglinga k roku 2060 pomoci srazit veřejný dluh Řecka o 20 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Diskusi o tom, jak ulevit zadluženému Řecku, slíbili ministři financí eurozóny už letos v květnu. Podmínkou bylo, že Atény úspěšně dokončí první prověrku plnění stávajícího záchranného programu, což se nedávno stalo.

Kroky, které navrhl ESM neznamenají ovšem přímo škrtání v nominální výši dluhu. Jde například o úpravy určitých úroků či o nové rozložení splátek do delšího časového období a podobně.

MMF bude v pomoci pokračovat

Zmírnění dluhu Řecka je jednou z podmínek, které si pro svůj vstup do stávajícího záchranného programu stanovil Mezinárodní měnový fond (MMF). Původní představa byla, že potřebná dohoda mezi věřitelskými institucemi a Aténami bude hotova ještě letos. Dijsselbloem ale naznačil, že se tak nejspíš stane až počátkem příštího roku. MMF podle něj dnes svůj zájem o podporu Řecka znovu potvrdil. S Aténami ostatně MMF jedná nyní také samostatně.

Fond dává dlouhodobě najevo pochybnosti o reálnosti záchranného plánu, který do roku 2018 předpokládá „udržitelný přebytek“ primárního rozpočtu Řecka 3,5 procenta HDP. Primární rozpočet nezahrnuje náklady na obsluhu dluhu.

Dohoda eurozóny s Řeckem je blízko

Silně zadlužené Řecko se loni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Atény po dokončení první prověrky koncem října dostaly poslední peníze z první části pomoci, celkem 31,7 miliardy eur. Věřitelé tak uznali, že řecká strana dosáhla klíčových milníků v oblasti penzijní reformy, bankovní správy, energetického sektoru a výběru daní.

Nyní se jedná o dokončení v pořadí druhé revize záchranného plánu. Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Pierra Moscoviciho je dohoda na pracovní úrovni už „blízko“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek