ESM: Řecký dluh je dlouhodobě zvládnutelný

30.01.2017
Euroskop, čtk

Řecký veřejný dluh bude díky mimořádně vstřícným úvěrovým podmínkám a nedávno přijatým úlevám pro zemi dlouhodobě zvládnutelný. Uvedl to evropský záchranný fond ESM v reakci na výpočty Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle nichž bude řecký dluh ve velmi vzdálené budoucnosti neudržitelný. ESM označil odhady MMF za „panikářské“.

Interní dokument MMF, který zveřejnil list Financial Times, odhaduje, že řecký státní dluh do roku 2020 klesne na 170 procent hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 180 procent a o dva roky později sestoupí až na 164 procent. Pak ale bude muset Řecko začít splácet eurozóně úvěry, řecký dluh začne narůstat a do roku 2060 podle výpočtu dosáhne 275 procent HDP. MMF chce svými výpočty dokázat, že Atény potřebují mnohem důraznější zmírnění dluhu, než mu EU nabízí.

Mluvčí ESM uvedl, že směřování řeckých veřejných financí, jak se na něm dohodly Atény s eurozónou, je hodnověrné a v případě nepředvídaného vývoje je zajištěno možností nouzových opatření, včetně dalších úlev. „Jsme přesvědčeni, že pokud budou plně uskutečněny dohodnuté reformy, bude dluhová zátěž Řecka zvládnutelná. Přispějí k tomu výjimečně vstřícné dlouhodobé úvěrové podmínky ESM a nedávno přijaté kroky ke zmírnění dluhu,“ uvedl mluvčí podle agentury Reuters.

MMF dlouhodobě volá po výrazném snížení řecké dluhové zátěže a z toho důvodu se finančně nezapojil do předloňského záchranného balíku. Proti razantnímu oddlužení Řacka vystupuje zejména Německo, které nese většinu nákladů na pomoc Aténám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek