Řecko dostane další pomoc až po rozhodnutí MMF o účasti

31.01.2017
Euroskop, čtk

Uvolnit novou část finanční pomoci Řecku bude možné až poté, co Mezinárodní měnový fond (MMF) rozhodne o své oficiální účasti na záchranném programu z roku 2015. Řekl to v pondělí šéf evropského záchranného fondu ESM Klaus Regling.

Rada MMF má o účasti instituce na záchranném programu pro Řecko jednat 6. února, uvedla agentura Reuters. Podle Reglinga by MMF nemusel přispívat penězi, eurozóna však potřebuje, aby program zaštítil svými odbornými znalostmi.

Třetí záchranný program pro Řecko v objemu 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) funguje už rok a půl a financují je pouze vlády eurozóny. MMF se do programu zapojuje zatím jen jako neoficiální poradce.

MMF žádá oddlužení Řecka

Mezinárodní měnový fond svou účast v programu podmiňuje tím, aby eurozóna Aténám výrazně snížila dluhovou zátěž, a tuto potřebu dokládá výpočty o růstu řeckého dluhu v příštích 40 letech. Proti razantnějšímu oddlužení Řecka vystupuje zejména Německo, které nese většinu nákladů na pomoc Aténám.

Ministři financí eurozóny se minulý měsíc dohodli na krátkodobých opatřeních ke zmírnění dluhu Řecka, jako je úprava úroků či rozložení splátek do delšího období.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek