Míra nezaměstnanosti v eurozóně je nejnižší od roku 2009

31.01.2017
Euroskop, čtk

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci klesla na 9,6 procenta z listopadových 9,7 procenta. Nachází se tak na nejnižší úrovni od května 2009. Oznámil to v úterý statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na 8,2 procenta. Nejlepší situace v rámci EU podle Eurostatu panovala v České republice, kde míra nezaměstnanosti klesla na 3,5 procenta z listopadových 3,6 procenta.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v prosinci stoupla na 5,2 procenta z listopadových 4,9 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v prosinci bez práce 20,065 milionu lidí. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku tak jejich počet klesl o více než 1,8 milionu. V samotné eurozóně se počet nezaměstnaných meziročně snížil o téměř 1,3 milionu na 15,571 milionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek