Draghi: Opuštění eura hospodářské problémy nevyřeší

03.02.2017
Euroskop, čtk

Odchod od eura by nebyl pro žádnou z členských zemí eurozóny přínosem. Uvedl to ve čtvrtek šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Dodal, že vlády mohou z většiny svých hospodářských problémů vinit samy sebe.

Odpůrci eura tvrdí, že samostatná měna by některým zemím pomohla obnovit konkurenceschopnost na mezinárodních trzích. Opuštění eura prosazuje například italské populistické Hnutí pěti hvězd či francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová.

„V zemích, které provedly reformy, není dosažení udržitelného hospodářského růstu závislé na flexibilním měnovém kurzu,“ uvedl Draghi. „Pokud se země potýká s pomalým růstem produktivity kvůli hlubokým strukturálním problémům, není odpovědí měnový kurz,“ dodal.

Draghi poukázal na pomalé tempo strukturálních reforem, rozmělňování Paktu stability a růstu, křehkost finanční integrace a rozdílný hospodářský vývoj v jednotlivých zemích eurozony. „Musíme jasně říct, že z toho nelze vinit euro,“ prohlásil. „Národní vlády věděly, co by měly dělat. Měna je nemůže ochránit před jejich vlastními politickými rozhodnutími,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek