Euro kleslo kvůli obavám z vývoje ve Francii

07.02.2017
Euroskop, čtk

Euro během pondělního obchodování sestoupilo až na týdenní minimum vůči americkému dolaru. Dolů ho tlačí obavy ohledně francouzské politiky před dubnovými prezidentskými volbami. Kolem 17:00 SEČ vykazovala jednotná evropská měna pokles o zhruba půl procenta na 1,0733 USD. Během dne se propadla až na 1,0705 USD, tedy na nejnižší úroveň od 31. ledna.

Šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová o víkendu oficiálně zahájila svou kampaň před prezidentskými volbami. Podle analytiků z americké banky JPMorgan by euro v případě vítězství Le Penové v prezidentských volbách mohlo oslabit o zhruba deset procent a dostat se pod paritu s dolarem. Le Penová ve svém nedělním projevu slíbila, že bude bojovat proti globalizaci a bude prosazovat odchod Francie z eurozóny.

Poklesu eura nezabránily ani příznivé údaje z Německa, které je největší ekonomikou eurozóny. Německé ministerstvo hospodářství dnes oznámilo, že objem zakázek německých průmyslových podniků se v prosinci zvýšil o 5,2 procenta. To představuje nejrychlejší nárůst za dva a půl roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek