Draghi: Eurozóna stále potřebuje stimulační opatření ECB

07.02.2017
Euroskop, čtk

Hospodářské oživení v eurozóně nabírá na síle, ekonomika však stále potřebuje podporu. Evropská centrální banka (ECB) proto zatím není připravena stahovat svá stimulační opatření. Řekl to v pondělí šéf ECB Mario Draghi výboru Evropského parlamentu pro hospodářské záležitosti.

Tlaky na omezování stimulačních opatření ECB zesílily v důsledku rostoucí inflace v eurozóně. Draghi nicméně uvedl, že vzestup inflace je pouze dočasný a stojí za ním téměř výhradně stoupající ceny ropy. Dodal, že ECB nebude reagovat na krátkodobé výkyvy v ekonomických údajích.

„Podpora prostřednictvím našich opatření v oblasti měnové politiky je stále zapotřebí,“ uvedl Draghi. „Základní inflační tlaky zatím zůstávají velmi tlumené a očekává se, že budou zesilovat jen zvolna,“ dodal. Upozornil rovněž na přetrvávající problémy na trhu práce a na slabý růst produktivity.

Mezi kritiky uvolněné měnové politiky ECB patří například šéf německé centrální banky Jens Weidmann i mnozí němečtí politici. „Politika nulových úrokových sazeb ve spojení s rostoucí inflací je pro německé střadatele ničivá,“ uvedl minulý měsíc bavorský ministr financí Markus Söder.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek