Řecko by nemělo potřebovat čtvrtý záchranný balík

22.02.2017
Euroskop, čtk

Řecko by si mohlo začít půjčovat na finančních trzích od poloviny příštího roku; pokud příštích 18 měsíců využijí Atény správně, pak by už další záchranný balík potřebovat neměly. Řekl to šéf záchranného fondu eurozóny ESM Klaus Regling v dnešním vydání německého listu Süddeutsche Zeitung.

Řecko by mělo od poloviny roku 2018 „stát na vlastních nohou a být schopno získávat peníze samostatně na trzích“, řekl Regling, jehož ministři financí eurozóny v pondělí jmenovali na dalších pět let ve funkci. „Optimisticky věřím, že toto je poslední záchranný program, který bude Řecko potřebovat,“ dodal.

Euroskupina se v pondělí dohodla, že experti věřitelských institucí se velmi brzy vrátí do Atén, aby dokončili jednání o druhé prověrce řeckého záchranného programu. Měli by dohodnout s řeckou stranou dodatečný soubor reforem daňového a penzijního systému nebo trhu práce.

Dokončení zpožděné revize je třeba k tomu, aby Řecko mohlo v rámci programu získat další peníze v rámci nynějšího třetího záchranného programu. V něm Řecko může do roku 2018 získat až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu Kč) výměnou za rozsáhlé reformy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek