Šance Le Penové se snížily, euro díky tomu posílilo

23.02.2017
Euroskop, čtk

Euro ve středu na devizových trzích postupně umazávalo počáteční ztráty způsobené nervozitou před prezidentskými volbami ve Francii. Přispěla k tomu zpráva, která snížila šance na výhru kandidátky krajní pravice Marine Le Penové, která má negativní postoj k Evropské unii.

Kolem 18:35 SEČ euro vůči dolaru přidávalo asi 0,3 procenta na zhruba 1,0560 USD, i když během dne poprvé za šest týdnů kleslo pod 1,05 USD. K japonskému jenu euro přidávalo 0,1 procenta na 119,80 JPY, dolar vůči jenu odepisoval 0,2 procenta na 113,44 JPY.

Posílení eura pomohla zpráva z francouzské politické scény, že hlavní osobnost francouzských centristů François Bayrou ve středu podpořil prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona, jehož šance na vítězství v nadcházejících volbách se tak podle francouzských médií výrazně zvýšila.

Předseda nové centristické strany Vpřed Macron podle nejnovějších průzkumů těsně soupeří o postup z prvního kola s kandidátem umírněné pravice Françoisem Fillonem. Ve druhém kole by měl pravděpodobně šanci porazit Le Penovou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek