Draghi: Hotovost je pro ekonomiku eurozóny stále nezbytná

05.04.2017
Euroskop, čtk

Více než tři čtvrtiny plateb v eurozóně se uskutečňují v hotovosti, která je pro ekonomiku i nadále nezbytná. A to navzdory rozmachu digitálních transakcí. U příležitosti uvedení nové padesátieurové bankovky do oběhu to v úterý řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

„I v této digitální éře zůstává hotovost pro naši ekonomiku nezbytná,“ uvedl Draghi. „Průzkum zaměřený na využívání hotovosti ukazuje, že více než tři čtvrtiny všech plateb na prodejních místech v eurozóně se uskuteční v hotovosti. Z hlediska hodnoty transakcí je to o něco více než polovina,“ dodal.

Draghiho slova by mohla zmírnit určité obavy z postupného odklonu ECB od hotovosti k jiným formám plateb, poznamenala agentura Reuters.

Loňské rozhodnutí ECB ukončit vydávání bankovky s nominální hodnotou 500 eur popudilo některé představitele německé centrální banky, podle nichž by tento krok mohl lidem omezit prostor pro uchovávání úspor v hotovosti. ECB své rozhodnutí tehdy zdůvodnila obavami ze zneužívání těchto bankovek k nezákonným aktivitám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek