Euroskupina: Jednání Řecka a věřitelů výrazně pokročila

10.04.2017
Euroskop, čtk

V jednáních mezi Řeckem a jeho věřiteli z řad zemí eurozóny se dosáhlo shody na klíčových reformách, které umožní odblokovat nové peníze ze záchranného programu. Díky dosaženému pokroku se v příštích dnech budou moci do Atén vrátit vyjednávači k jednáním o dohodě na druhé přezkoumání řeckého záchranného programu. Řekl to po pátečním zasedání euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, který schůzkám ministrů financí eurozóny předsedá.

„Máme shodu na hlavních prvcích reformních opatření z hlediska rozsahu, načasování a posloupnosti a v příštích dnech budeme na tomto základě dál stavět,“ řekl Dijsselbloem po schůzce na Maltě. Návrat věřitelské mise do Atén časově nespecifikoval.

Řecko v příštích týdnech přijme zákony dohodnuté s věřiteli, řekl po schůzce řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos. Řecko souhlasilo s tím, že od roku 2019 sníží výdaje na důchody o jedno procento ročního výkonu ekonomiky a o rok později sníží hranici nezdaněných příjmů. Pokud Atény splní dohodnuté cíle, jejichž uskutečnění spadá až do doby po ukončení záchranného programu, budou moci snížit daně, uvedla agentura Reuters.

MMF v pátek také připustil, že v uplynulých týdnech bylo v jednáních ohledně Řecka dosaženo významného pokroku. Dodal však, že před svým zapojením do záchranného programu bude od eurozóny potřebovat uspokojivé záruky udržitelnosti řeckého dluhu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek