Zástupci věřitelů budou jednat o konečné dohodě s Řeckem

25.04.2017
Euroskop, čtk

Zástupci evropských věřitelů budou od úterý jednat v Aténách o dokončení dohody o uvolnění další části úvěru pro Řecko. Sdělili to včera činitelé Evropské komise. Bruselské úřady včera také potvrdily, že Řecko loni výrazně překročilo cíl rozpočtového přebytku.

Mluvčí komise Margaritis Schinas řekl, že jednání by měla trvat několik dní a jejich cílem bude dosáhnout dohody „co nejdříve“. V jednáních, která se táhnou od února, už Atény slíbily, že od roku 2019 dál výrazně omezí státní důchody a rozšíří daňovou základnu snížením nynějších příjmových hranic, od nichž se platí daně z příjmů. Uvolnění nové části peněz ze třetího záchranného programu by mělo otevřít rozhovory o zmírnění řecké dluhové zátěže.

Schinas uvedl, že statistický úřad Eurostat i Evropská komise potvrdily páteční řecké údaje o výsledcích rozpočtového hospodaření za loňský rok. Přebytek primárního rozpočtu, který nezahrnuje náklady na obsluhu dluhu, se zvýšil na 3,9 procenta ze 2,3 procenta HDP předloni. Tento výsledek mnohonásobně překonal dohodnutý cíl 0,5 procenta HDP. Schinas vyjádřil přesvědčení, že země bude schopna splnit rozpočtové cíle i v letech 2017 a 2019.

Řecko se předloni dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo během tří let dostat 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Průběžně ale musí plnit podmínky, které jsou s přiznáním finanční pomoci spojeny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek